Skip to content

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

Βελτίωση των σχέσεων επικοινωνίας με το παιδί

Η συμβουλευτική γονέων έχει ως κύριο στόχο την παροχή γνώσεων, καθοδήγησης και συναισθηματικής υποστήριξης στους γονείς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο γονεϊκό τους ρόλο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαχείριση των δυσκολιών του παιδιού/εφήβου

Ο συχνότερος ίσως λόγος για να απευθυνθούν οι γονείς σε έναν παιδοψυχολόγο είναι η διαχείριση των δυσκολιών που εμφανίζει το παιδί τους.

Η καθοδήγηση των γονέων από έναν παιδοψυχολόγο είναι χρήσιμη όταν το παιδί εμφανίζει:

  • Δυσκολίες συμπεριφοράς
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Άγχος
  • Καταθλιπτικό συναίσθημα, τάση για απομόνωση
  • Μαθησιακές ή αναπτυξιακές δυσκολίες
  • Σοβαρή ασθένεια/ αναπηρία
  • Δυσκολίες ύπνου ή διατροφής.

 

kelly-spyridaki|psyxhologos-marousi
kelly-spyridaki|psyxhologos-marousi

Μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ασφάλειας οι γονείς θα μπορέσουν να εξερευνήσουν πώς η δική τους προσωπικότητα, ο τρόπος που σχετίζονται με το παιδί αλλά και το στυλ διαπαιδαγώγησης που υιοθετούν μπορεί να επηρεάζουν τις δυσκολίες που εμφανίζει το παιδί.

Θα μάθουν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά τους, να παρέχουν κατάλληλη συναισθηματική υποστήριξη αλλά και να βάζουν υγιή όρια στη συμπεριφορά τους.

Τα συμπτώματα του παιδιού ή του εφήβου αποτελούν συχνά ένα καλυμμένο μήνυμα προς τους γονείς, ένα σημάδι ότι κάποια σημαντική ανάγκη δεν εκπληρώνεται ή ότι υπάρχουν δυσκολίες στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μέσα στην οικογένεια.

Αν οι γονείς καταφέρουν να «ακούσουν» το μήνυμα του παιδιού/εφήβου, να του δώσουν την απαραίτητη σημασία και να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, τότε είναι πιθανόν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

Επομένως, σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνουμε έναν κύκλο συμβουλευτικής για τους γονείς χωρίς να εμπλακεί άμεσα το παιδί σε θεραπεία, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας.

Μερικές φορές μπορεί επίσης να προταθούν κοινές συνεδρίες γονιών – παιδιού, ώστε να δουλευτεί άμεσα ο τρόπος επικοινωνίας και η σχέση ανάμεσα τους.

kelly-spyridaki|psyxhologos-marousi
kelly-spyridaki|psyxhologos-marousi

Διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ των γονέων

Η συμβουλευτική γονέων είναι συχνά απαραίτητη όταν υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των γονέων γύρω από θέματα διαπαιδαγώγησης με αποτέλεσμα να μην έχουν μια κοινή και συνεκτική στάση απέναντι στα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται σύγχυση και τα παιδιά μπορεί να βιώνουν άγχος, ανασφάλεια και να εμφανίζουν δυσκολίες συμπεριφοράς.

Επιπλέον, η συμβουλευτική μπορεί να διευκολύνει γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία χωρισμού ή έχουν ήδη χωρίσει αλλά δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν μεταξύ τους τα θέματα της ανατροφής των παιδιών ή να διαχειριστούν πιθανές αλλαγές στην προσωπική τους ζωή (πχ νέος σύντροφος, νέος γάμος, γέννηση παιδιού από επόμενη ένωση).

kelly-spyridaki|psyxhologos-marousi

Ας αναζητήσουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε

Ως τελευταία παρατήρηση, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι οι σημερινοί γονείς δέχονται πολύ μεγάλη πίεση να είναι τέλειοι και να μπορούν να ικανοποιούν κάθε πιθανή ανάγκη και επιθυμία των παιδιών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να παραδεχτούν ότι ίσως δυσκολεύονται και κάνουν λάθη. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το να ζητά ένας γονιός βοήθεια δε σημαίνει ότι έχει αποτύχει στο ρόλο του αλλά αντίθετα ότι νοιάζεται τόσο για τα παιδιά του ώστε να θέλει να βελτιωθεί. Δίνει επίσης και στα παιδιά ένα σημαντικό μήνυμα: ότι επιτρέπεται να κάνουμε λάθη αρκεί να τα αναγνωρίζουμε και να αναζητούμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε.