Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας αποτελεί παραδοχή αδυναμίας ή ακόμα και αποτυχίας να τα καταφέρουν μόνοι τους. Φαντάζονται τον ψυχολόγο σαν μια απειλητική μορφή που θα μπορέσει να «διαβάσει» το μυαλό τους παρά τη θέληση τους. Στην πραγματικότητα, το να μπει κανείς στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι απόδειξη δύναμης και θάρρους να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του και να επαναξιολογήσει τους στόχους, τη συμπεριφορά του και τις σχέσεις του. Το πόσες και ποιες πληροφορίες θα αποκαλύψει για τον εαυτό του είναι ασφαλώς δική του επιλογή και βέβαια η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο μέχρι κανείς να μπορέσει να «ανοιχτεί» στ’ αλήθεια.

Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε κάθε άτομο που δυσκολεύεται να προχωρήσει στη ζωή του, βιώνει επώδυνα συναισθήματα, δυσκολεύεται στις προσωπικές του σχέσεις ή δεν καταφέρνει να χειριστεί τις καθημερινές προκλήσεις. Πάνω απ’ όλα, η ψυχοθεραπεία είναι ένας χώρος ολόδικος μας όπου με τη βοήθεια του θεραπευτή μπορούμε να μιλήσουμε για τις πιο μύχιες σκέψεις και δυσκολίες μας, να τις κατανοήσουμε και να τις αντικρίσουμε από διαφορετική οπτική γωνία ώστε να απελευθερωθούμε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε.

Ο θεραπευτής δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών μας. Ο ρόλος του είναι να μας συνοδεύσει σε μια πορεία αυτογνωσίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση αλλαγών από εμάς τους ίδιους. Ασφαλώς ο θεραπευτής χρησιμοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση τις γνώσεις του, την εμπειρία του αλλά κυρίως το σύνολο του εαυτού του καθώς σχετίζεται μαζί μας. Κατ’ αυτή την έννοια, η ίδια η θεραπευτική σχέση είναι καθοριστικής σημασίας καθώς στο εδώ και τώρα θα επανενεργοποιηθούν τα πρότυπα ρόλων που έχουμε μάθει αλλά και οι ψυχικές συγκρούσεις που βιώνουμε. Η ανάλυση της θεραπευτικής σχέσης, είναι επομένως, πηγή πολύτιμων πληροφοριών. Η δική μας ενεργητική συμμετοχή σε αυτή τη νέα σχέση εχεμύθειας και εμπιστοσύνης είναι αυτή που εξασφαλίζει την αλλαγή.

Οι ενήλικες συνήθως αναζητούν έναν ψυχοθεραπευτή για κάποιο από τα ακόλουθα θέματα :

  • Άγχος, καταθλιπτική διάθεση, φοβίες, κρίσεις πανικού
  • Συγκρουσιακές διαπροσωπικές σχέσεις, δυσκολία διαχείρισης θυμού
  • Αίσθημα ανικανοποίητου, απαισιοδοξία, μελαγχολία
  • Έμμονες ιδέες, καταναγκαστικές πράξεις
  • Σωματικές ενοχλήσεις χωρίς εμφανή οργανική αιτία (πονοκέφαλοι, δερματικές παθήσεις, γαστρεντερικές ενοχλήσεις)
  • Χρόνιες σωματικές παθήσεις, αναπηρία
  • Χαμηλή αυτοπεποίθηση, αίσθηση αναξιότητας και αδυναμίας
  • Δυσκολία στη σύναψη ή/και τη διατήρηση στενών διαπροσωπικών σχέσεων
  • Δυσκολίες σχετικές με τη σεξουαλικότητα
  • Πένθος (απώλεια αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, ξαφνικές αλλαγές στην κοινωνικο-οικονομική κατάσταση όπως η ανεργία)