Συχνές Ερωτήσεις

Τι γίνεται στο πρώτο ραντεβού;

Ο στόχος της πρώτης συνάντησης είναι η γνωριμία με το θεραπευτή και η διερεύνηση του αιτήματος. Ο θεραπευτής θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει ορισμένες πληροφορίες από την προσωπική μας ιστορία για να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Επίσης, οι προσωπικοί μας στόχοι για την θεραπεία θα συζητηθούν και θα δοθούν πληροφορίες για τον τρόπο εργασίας μας όπως η συχνότητα των συναντήσεων, η πληρωμή αλλά και το γενικότερο πλαίσιο.

Η πρώτη συνάντηση δεν είναι δεσμευτική για τη συνέχεια της θεραπείας. Αποσκοπεί κυρίως στη γνωριμία και τη διερεύνηση του κατά πόσο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και με ποιο τρόπο.

Πόσο κοστίζουν οι συνεδρίες;

Το ζήτημα της αμοιβής είναι κάτι που καθορίζεται εξατομικευμένα στην πρώτη συνάντηση καθώς λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές δυνατότητες και η κοινωνική κατάσταση του κάθε ατόμου/ οικογένειας αλλά και η συχνότητα των συνεδριών. Ενδεικτικά, η τιμή των συνεδριών είναι συνήθως 40€, κάτι που όμως μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε θεραπευόμενου.

Είναι το γραφείο συμβεβλημένο με ταμεία περίθαλψης;

Προς το παρόν, το γραφείο είναι συμβεβλημένο με το ταμείο των δημοσιογράφων Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. καθώς και με το ταμείο των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αποζημίωσης των συνεδριών παρακαλώ επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την ψυχολόγο ή απευθείας με τον ασφαλιστικό σας οργανισμό. Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται αλλαγές στον τρόπο σύμβασης του οργανισμού με τους θεραπευτές επομένως υπάρχει η πιθανότητα να συναφθεί σύμβαση στο προσεχές μέλλον.

Οι πληροφορίες που αποκαλύπτω θα παραμείνουν κρυφές;

Η ψυχοθεραπεία καλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο που διασφαλίζει τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή μας ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε ανοιχτά ακόμα και για πράγματα που δεν έχουμε αποκαλύψει ποτέ σε κανέναν. Έτσι, τα προσωπικά μας στοιχεία, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθώς και το περιεχόμενο των συζητήσεων μας δεν αποκαλύπτονται. Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας, ο θεραπευτής μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες μόνο όταν η σωματική ακεραιότητα του ίδιου του θεραπευόμενου ή κάποιου τρίτου κινδυνεύει.

Στην περίπτωση των ανηλίκων, παιδιών και εφήβων, οι γονείς ενημερώνονται σε προκαθορισμένο χρόνο από το θεραπευτή για την πρόοδο της θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση όμως γίνεται προσπάθεια να διαφυλαχθεί η σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί ή τον έφηβο γι’ αυτό και το ίδιο το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν μεταφέρεται.

Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από τη συχνότητα, το μέγεθος των δυσκολιών αλλά και από την επιθυμία μας να εμβαθύνουμε σε όσα μας απασχολούν. Οι συνεδρίες είναι συνήθως εβδομαδιαίες και διαρκούν 45-50 λεπτά. Καθοριστικός παράγοντας είναι η σταθερότητα και η συνέπεια των συναντήσεων καθώς αυτή επιτρέπει την ταχύτερη πρόοδο. Κατ’ αυτή την έννοια η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται επίσης από τη δέσμευση που είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε και την προσπάθεια που καταβάλουμε. Συνήθως, χρειάζεται μια περίοδος ορισμένων μηνών προτού επέλθουν αλλαγές στο πώς νιώθουμε, στη συμπεριφορά μας και τις σχέσεις μας.
Στην περίπτωση της συμβουλευτικής για συγκεκριμένο ζήτημα η χρονική διάρκεια μπορεί να είναι πιο περιορισμένη ή και να συμφωνηθεί εξαρχής ένας συνολικός αριθμός συναντήσεων.

Ποια είναι η διαφορά της ψυχοθεραπείας από τη συζήτηση με φίλους/οικογένεια;

Κατ’ αρχήν, ο θεραπευτής είναι ένας επιστήμονας που έχει εκπαιδευτεί ώστε να κατανοεί κατά το δυνατόν καλύτερα το νόημα του λόγου μας αλλά και όσα δεν καταφέρνουμε να εκφράσουμε με λόγια. Διαθέτει επίσης εμπειρία σε ένα εύρος δυσκολιών ψυχικής φύσης επομένως είναι σε θέση να καταλάβει αυτό που βιώνουμε αλλά διαθέτει επίσης τις γνώσεις και την τεχνική για να μας βοηθήσει.

Ο μοναδικός στόχος της θεραπείας είναι το να βοηθηθούμε εμείς οι ίδιοι, ενώ οι προσωπικές ανάγκες του θεραπευτή δεν έχουν θέση σε αυτή τη σχέση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο θεραπευτής κατά κανόνα αποκαλύπτει ελάχιστες προσωπικές πληροφορίες για τον ίδιο. Έτσι, μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα για οτιδήποτε νιώθουμε ή σκεφτόμαστε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα προσβάλλουμε κάποιον ή ό,τι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας ή στο πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Εξάλλου, όσα συζητάμε παραμένουν απόρρητα οπότε δεν μπορούν να επηρεάσουν τις οικογενειακές, φιλικές ή επαγγελματικές μας σχέσεις.