Άρθρα για παιδιά, εφήβους και γονείς

Η εμπιστοσύνη είναι μια από τις βασικές συνιστώσες μιας ζεστής σχέσης γονέα-παιδιού, απαραίτητη για την μετέπειτα συναισθηματική ασφάλεια και ισορροπία του. Το αίσθημα αυτό θεμελιώνεται ήδη από τη βρεφική ηλικία, όταν το παιδί λαμβάνει μια φροντίδα καλά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του, με συνέπεια και σταθερότητα.

Η είσοδος του παιδιού στο σχολικό σύστημα σηματοδοτεί τον πρώτο ουσιαστικό αποχωρισμό από την οικογένεια. Είναι φυσικό λοιπόν να προκαλεί μέσα μας έντονα συναισθήματα και να αποτελεί μια φορτισμένη απόφαση.

chlid_depression

Το φαινόμενο της κατάθλιψης στα παιδιά δεν είναι ευρέως γνωστό στους γονείς μιας και οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα παιδιά δεν παθαίνουν κατάθλιψη καθώς είναι από τη φύση τους χαρούμενα και αισιόδοξα. Στην πραγματικότητα, αρκετά παιδιά υποφέρουν από καταθλιπτικά συναισθήματα ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα με τους ενήλικες.

Ο γάμος αλλά πολύ περισσότερο η γέννηση ενός παιδιού σηματοδοτούν τη δημιουργία μιας ξεχωριστής οικογένειας που αποτελείται από το νέο ζευγάρι και το παιδί του. Είναι η στιγμή λοιπόν που κάθε σύντροφος θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευθεί τα όρια με τους γονείς του αλλά και να δημιουργήσει μια επαρκώς καλή σχέση με τους γονείς και τα αδέρφια του συντρόφου του.

Η οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα μέσα στο οποίο κάθε μέλος αναλαμβάνει έναν διαφορετικό ρόλο. Το μοίρασμα των ρόλων όμως πέρα από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου θα εξαρτηθεί άμεσα και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι και η σειρά γέννησης ενός παιδιού ανάμεσα στα αδέρφια του.

Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα γεγονός που αλλάζει δραστικά τη δυναμική στο ζευγάρι και την οικογένεια. Η μητέρα και ο πατέρας καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητες και τις σχέσεις τους αλλά ο καθένας τους αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις ανάλογα με το ρόλο του.

Ο ύπνος του μωρού είναι ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τη ζωή όλης της οικογένειας. Έτσι, ενώ κάποια βρέφη σύντομα καταφέρνουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς δυσκολία, με άλλα αυτό φαίνεται αδύνατον, με αποτέλεσμα οι γονείς να εξαντλούνται σωματικά αλλά και ψυχικά.

Το χαρτζιλίκι είναι ένα πολύ καλό μέσο για να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να διαχειρίζονται χρήματα με υπευθυνότητα αλλά και να τους μεταδώσετε τις αξίες σας γύρω από τα χρήματα και την κατανάλωση γενικότερα. Επιπλέον, το να έχει το παιδί δικά του χρήματα του προσφέρει μια αίσθηση αυτονομίας και αυτοπεποίθησης ενώ εξυπηρετεί καθημερινές πρακτικές ανάγκες.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των συζητήσεων και των άρθρων που υποστηρίζουν τη συγκριτική αξία του θηλασμού, ενώ υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα εξειδικευμένοι σύλλογοι και ιστοσελίδες με αυτό το στόχο. Ενδεχομένως, όμως, να παραγνωρίζεται η κοινωνική πίεση και οι συνεπακόλουθες ενοχές των νέων μητέρων που δεν μπορούν ή επιλέγουν να μη θηλάσουν.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους γονείς σχετικά με τον τρόπο ανατροφής των παιδιών είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο κι ως ένα βαθμό αναπόφευκτο εφόσον κάθε γονιός έχει τις προσωπικές του αξίες, βιώματα και πεποιθήσεις.

Pages