Η είσοδος του παιδιού στο σχολικό σύστημα σηματοδοτεί τον πρώτο ουσιαστικό αποχωρισμό από την οικογένεια. Είναι φυσικό λοιπόν να προκαλεί μέσα μας έντονα συναισθήματα και να αποτελεί μια φορτισμένη απόφαση.

Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικές κρίσεις φόβου και μεγάλης έντασης άγχους που παραλύουν το άτομο.

Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα εσωτερικής πίεσης και ανησυχίας που πυροδοτείται λόγω ενός πραγματικού ή επαπειλούμενου κινδύνου.

Τι είναι ;

Η κατάθλιψη έχει ταυτιστεί στο μυαλό των περισσότερων από εμάς με το συναίσθημα της θλίψης. Χρειάζεται όμως να διευκρινίσουμε ότι η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που βιώνουμε όλοι σε κάποιες περιόδους της ζωής μας, ιδίως όταν έχει προηγηθεί μια απώλεια (πχ πένθος, χωρισμός, απόλυση κλπ).

chlid_depression

Το φαινόμενο της κατάθλιψης στα παιδιά δεν είναι ευρέως γνωστό στους γονείς μιας και οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα παιδιά δεν παθαίνουν κατάθλιψη καθώς είναι από τη φύση τους χαρούμενα και αισιόδοξα. Στην πραγματικότητα, αρκετά παιδιά υποφέρουν από καταθλιπτικά συναισθήματα ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα με τους ενήλικες.

Η οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα μέσα στο οποίο κάθε μέλος αναλαμβάνει έναν διαφορετικό ρόλο. Το μοίρασμα των ρόλων όμως πέρα από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου θα εξαρτηθεί άμεσα και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι και η σειρά γέννησης ενός παιδιού ανάμεσα στα αδέρφια του.

Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα γεγονός που αλλάζει δραστικά τη δυναμική στο ζευγάρι και την οικογένεια. Η μητέρα και ο πατέρας καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητες και τις σχέσεις τους αλλά ο καθένας τους αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις ανάλογα με το ρόλο του.

Ο ύπνος του μωρού είναι ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τη ζωή όλης της οικογένειας. Έτσι, ενώ κάποια βρέφη σύντομα καταφέρνουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς δυσκολία, με άλλα αυτό φαίνεται αδύνατον, με αποτέλεσμα οι γονείς να εξαντλούνται σωματικά αλλά και ψυχικά.

Το χαρτζιλίκι είναι ένα πολύ καλό μέσο για να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να διαχειρίζονται χρήματα με υπευθυνότητα αλλά και να τους μεταδώσετε τις αξίες σας γύρω από τα χρήματα και την κατανάλωση γενικότερα. Επιπλέον, το να έχει το παιδί δικά του χρήματα του προσφέρει μια αίσθηση αυτονομίας και αυτοπεποίθησης ενώ εξυπηρετεί καθημερινές πρακτικές ανάγκες.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των συζητήσεων και των άρθρων που υποστηρίζουν τη συγκριτική αξία του θηλασμού, ενώ υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα εξειδικευμένοι σύλλογοι και ιστοσελίδες με αυτό το στόχο. Ενδεχομένως, όμως, να παραγνωρίζεται η κοινωνική πίεση και οι συνεπακόλουθες ενοχές των νέων μητέρων που δεν μπορούν ή επιλέγουν να μη θηλάσουν.

Pages